Windows ile Raspberry Pi Bağlantısı

 

Raspberry 3+  ile yapıldı.

Yazı  buradaki  video anlatımı referans alınarak yapıldı.

Kullanacağımız programlar

1 – Putty

2 – XMİNG

3 – BalenaEtcher

 

BalenaEtcher ile Raspberry pi sistem dosyalarını attığımız  microsd kartın içine girip ssh isimli dosya uzantısız dosya oluşturuyoruz. Dosya ayarlarından windows’un uzantıları göster özelliğinin açık olduğunu kontrol etmeyi unutmayın.

 

Bu işlemi yaptıktan sonra microsd kartı Raspberry Pi’a takıp ethernet bağlantısını sağlayabilirsiniz. Ethernet bağlantısı yapılmasına rağmen yerel ağ bağlatısında görüyor fakat bağlantı kurulamıyorsa. Ağ ayarı yapmamız gerekecek. İlk olarak Denetim Masasından Ağ ve Paylaşım Merkezine girip görünen ağlara bakalım.

Burada iki internet bağlantısı gözüküyor. Üstteki ev internetim alttaki Raspberry Pi bağlantısı. Burada ki ilk ayarımız kendi internetimiz üzerinde olacak. Kendi internetimizi ayarlayabilmek için Kablosuz Ağ Bağlantısına tıklayalım.  Bu pencerede Özellikler diyelim.Burada  aşağıda ki seceneklerde TCP/İP ipv4 tıklayıp ipleri otomatik al seceneğini seçip çıkalım. Aynı pencerede Paylaşım sekmesine geçelim. İnternet Bağlantı Paylaşımı içindeki boş tikleri işaretleyelim.  Ev ağı bağlatısı yerine de Raspberry Pi internet bağlantısını seçelim.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Şimdi Putty ile bağlanabilmek için Raspberry Pi’ın ip adresini öğrenelim. Başlat-Çalıştır ve Windows Tuşu-R yapıp cmd yazıp Command Promptu açalım. Raspberry Pi ethernet bağlantısı yapılmışken. cmd’ye ipconfig /all komutunu verelim. Burada Yerel ağımızdaki bbütün bağlantıları ayrıntıları ile görebiliyoruz.

Bağlantıyı Ethernet ile yapmıştım ve bağlantı ismi de Yerel Ağ bağlantısıydı. Bu bilgilere uygun başlığı buluyorum ipconfig /all verdiği çıktı içerisinde. Bulduğum yerdeki IPv4 yazan yerin karşısındaki ip numarasını not ediyorum.

Şimdi Raspberry elektriğini keselim ve microsd kartını bilgisayarımıza takalım. cmdline.txt dosyasına girelim en sona ip=169.254.125.88şeklinde ip numarası değeri giriyorum. Siz de cmd üzerinde blup not ettiğiniz ip numarasının ilk üç blümü değişmeyecek dördüncü bölümü aynı bırakabilir veya büyük bir değer olarak vermelisiniz. Referans noktanızdan küçük bir değer verirseniz çalışmayacaktır ayrıca ip adresleme kuralı nedeniyle en fazla 255 e kadar son bölüme değer girebilirsiniz.

Bunları yaptıysak eğer microsd katı raspberry pi’ye tekrar takalım ve bağlanalım Putty programı ile bağlanma zamanı geldi.

 

Açtığımızda bu ekran gelecek ve ayarlarda bu şekilde olacaktır herhangi bir ayar yapmamıza gerek yok. Hostname kısmına cmdline.txt içerisine girdiğiniz ip adresini yazın. Bir uyarı ile birlikte bağlantı ekranı açılacak. Evet e tıklayarak geçin. Bu uyarı ilk kez girişte karşılaşacaksınız sonraki bağlantılarda bu hatayı vermeyecek eğer cmdline.txtdosyasından ip değerini değiştirirseniz yine ilk oturum olarak algılayıp hata verecektir. Uyarıyı geçtikten sonra sadece login yazdığını göreceğiz. loginolarak pi ardından password olarak raspberrygirildiğinde devre ile ssh bağlatısı gerçekleşmiş olacak.

 

 

 

 

 

Sağ taraftaki ekranda iki uyarı var. ilki Wi-Fi kitli uyarısı ikincisi şehir bilgisini güncellememiz gerektiğini söylüyor. İkinci uyarıyı çözelim.  Burada bir bilgilendirme; kullandığımız sistem olan Raspberry Pi  GNU/Linux  Debian tabanlı. Yani Debian’nın sistematiğini temel alıp sistemini bunun üzerinde geliştirdi. Bu belirtmemin nedeni kullacağımız bazı komutların Debian sistemine özgü olduğunu belirtmek amaçlı. Burada kullanacağım komutları anlatmayacağım. Bu komutlar için ayrıca yazı yazacam. Yazıyı beklemenizede gerek yok. İnternette bir sürü kaynakta açıklaması.

Şimdi ikinci uyarı için ilk önce konfigurasyon sistemini sudo raspi-config ile çalıştıralım.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ikinci satırda ki ayarda avrupa yı ardından istanbulu seçmeliyiz.

 

 

 

 

 

 

 

Üçüncü satırdaki ayarı otomatik uyguluyor. Ardından dördüncü satırda ki WLAN şehir bilgisini seçelim. Yapacağımız temel ayarlar bu kadar. isterseniz. Pi kullanıcının şifreni değiştirebilir veya ev wi-fi internetini tanıtbilirsiniz. Şimdi masaüstüne nasıl ulaşacağımız bölümüne geldik. Bunun için X11 server çalıştırmamız gerekiyor. Bunun için XMING server programı kurmamız gerekiyor. basit bir program .exe’yi çalıştırıyoruz arka planda planda çalışıyor.

Önce Putty’den X11′ özelliğini aktif etmemiz gerekiyor. Ardından Raspberry Pi cihazına bağlanıp görsel masaüstünü çalışrabilmemiz için startlxde komutunu vereceğiz.

 

startlxde konutumu verdikten son bizi bir masaüstü karşıyacak. Bu masa üstünün ismi lxde yani komut ismi buradan geliyor. başka masaüstü programı kurarsanız ( kde, gnome, xcfe vs) burada diğer programları görebilirsiniz. Açılırken Pi use şifrenizi güvenlik nedeniyle değiştirmeniz gerektiğini söyleyecek değiştirin.

Masaüstümüz bu şekilde eğer klavye tuşlarında sorun varsa ekrandaki ayarı uygulayabilirsiniz. Şimdilik bütün anlatacaktacaklarım bu kadar kurcalayıp öğrendikçe onları da yazacağım.
iyi eğlenceler 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir